Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję przepis na lekkie ciasto ucierane w zdrowszej wersji. Zdrowszej, bo nie mamy tu białej mąki i cukru. Mamy za to mąkę pszenną pełnoziarnistą i ksylitol. Można pozwolić sobie na kawałek tego ciasta będąc na diecie. Pamiętajmy jednak, że ciągle jest to ciasto i zawiera sporą ilość tłuszczu.
Mąka pełnoziarnista jest ciężkim typem mąki. Wypieki z nią nie rosną tak jak ze zwykłą pszenną. Ciasto rośnie jedynie odrobinę wyższe niż surowe ciasto, które wlejemy do blaszki. Z tym przepisem uzyskacie puszyste ciasto, które zasmakuje także zwolennikom tradycyjnych smaków 🙂 Mój mąż, który nie przepada za wypiekami pełnoziarnistymi był naprawdę mile zaskoczony i zjadł sporo tego ciasta. Także gorąco polecam placek pełnoziarnisty dla odmiany w cotygodniowych wypiekach.
SKŁADNIKI:
- 160g masła,
- 80g ksylitolu,
- 3 jajka,
- 185g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 65g mleka,
- 150g owoców (np. jagód i malin),
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Blaszkę 20x20cm wyścielamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitol. Ubijamy je razem mikserem przez kilka minut aż do powstania puszystej masy jajecznej. Wówczas zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mleko oraz rozpuszczone masło, krótko mieszamy. Kolejno dodajemy suche składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzch wykładamy owoce. Ciasto pieczemy około 30-35 minut, do suchego patyczka.
Ciasto po ostygnięciu kroimy na 12 większych lub 20 mniejszych porcji. Możemy je oprószyć pudrem z ksylitolu.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Ksylitol można zastąpić cukrem lub erytrolem.
2) Jeśli używamy owoców mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej.
3) Ciasto powinno udać się także z mąką pełnoziarnistą orkiszową typ 1850.
4) Ciasto można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.
5) Proponuję podanie 20 porcji ciasta. Wówczas jedna porcja zawiera około 123kcal. W tym:
- węglowodany – 12,3g,
- białko – 2,7g,
- tłuszcz – 7,8g,
- błonnik – 1,5g.
Placek proponuję podać na deser.
Mąka ziemniaczana dla cujrzyka?
Dora mimo, że mąka ziemniaczana ma wysoki IG to w tym przepisie jest jej zaledwie 40g. A w jednej porcji ciasta 2g. Więc na pewno nie podniesie glikemii.
Czy jeśli piekę w naczyniu żaroodpornym, to powinnam dawać papier do pieczenia?
Myślę, że w naczyniu to już nie potrzeba papieru. Tylko naczynie wysmarować odrobiną masła.
Czy ta mąka ziemniaczana jest konieczna??
Tak. Można ewentualnie użyć jednego budyniu bez cukru (opakowanie 40g).
Polecam, ciasto jest naprawdę proste i przepyszne 😋 Zrobiłam z borówkami 🙂
Bardzo dziękuję ♥️
A czy mozna maslo zastapic olejem,i jesli tak to jakim oprocz kokosowego i w jakiej ilosci?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Proponuję olej np. rzepakowy. Trzeba mniej więcej sprawdzić ile ml uzyskamy masła po rozpuszczeniu i wówczas tyle dać ml oleju.
Bardzo dziekuje! Jak widac ciacho pieknie wyroslo i wybornie smakuje! 🤩
Bardzo się cieszę 😍 Piękne!